ידיעות לעיתונות

מוזיאון חיפה לאמנות

מוזיאון חיפה לאמנות מציג:

מרחבים במשבר

אשכול תערוכות חדש

החל מתאריך 5.9.2020

אוצרות: סבטלנה ריינגולד, יפעת אשכנזי, לימור אלפרן זרד, ענת מרטקוביץ', שגית זלוף נמיר

דן אורימיאן, ברכה ביינ'ונידה גיא, מיה גורביץ', פסי גירש, גד זהבי, איתי זלאיט, מיכל חלבין, בועז טל, אנה ים, לנה ליב, זיוה רון, מיכה אולמן, אילונה בלגה, נפתלי בזם, יוסל ברגנר, אביטל בר־שי, מיכאל גרוס, יהושע גרוסברד, עמי דרך ודב גנשרוא, אמירה זיאן, איתי זיו, רענן חרל"פ, יעל כהן, אוהד מטלון, בלו־סימיון פיינרו, שוש קורמוש, אלינה רום־כהן, רחל שביט־בנטואיץ, ברכה ל. אטינגר, דגנית ארטמן, חמוטל אתר, עודד בלילטי, לילך בר־עמי, ענבל ולדמן בן דור, יובל יאירי, מרתה ריגר, אנג'ליקה שר, מירב הימן, יובל חן, אייל אגיבייב, תמיר ארליך, מיקה חזן בלום, ברק חמו, מיכל לופט, אלינור סלומון, אלנה רוטנברג, איתמר שטמלר

משבר הקורונה, על השלכותיו המרובות, הציף על פני השטח את קיומנו השברירי. לצד החששות ותחושת אי־הוודאות, בתקופה זו טמונה גם הזדמנות להתבונן לעומק דרך הסדקים שנפערו ביסודות קיומנו וכך לבחון אותם מחדש, גם אם המפגש לא נוח ומטלטל.

אשכול התערוכות "מרחבים המשבר" מבקש לבחון את המרחבים המוּכרים שהופכים למתעתעים וזרים בשעת משבר. עבור רבים המשבר הנוכחי חשף תחושה של אמביוולנטיות ביחס למרחב הביתי והמשפחתי, המשמש עוגן אך גם הופך לסיר לחץ מבעבע ומחניק, ומכאן ההתייחסות למרחבים קיומיים שונים שנִבְעו בהם הסדקים בעקבות המשבר העמוק שאנו חווים. בחלקן מהערוכות בולט העיסוק בערעור על מושג הבית כמרחב בטוח של פרטיות ומשפחתיות. באחרות מופיעה התייחסות למרחב של הגוף, הנתון לפיקוח ולמשטוּר ממסדי בזמן מגפה. גם גופה של האישה, המזוהה עם הבית, הופך לפגיע יותר בזמנים של הסתגרות. לצד זאת, בנוסף יעסוק האשכול בגבולות המתערערים בין האדם והטבע, עם פלישת בעלי החיים למרחבי הקיום האנושיים בימים של סגר. ולהשתלטות העולם הווירטואלי בזמן הבידוד, עד כדי התנתקות מחוויה הגופנית הממשית.

האשכול התערוכות החדש נוצר כתגובה מיידית למשבר שפוקד אותנו . יוצגו בו עבודות מתקופות שונות של האמנות הישראלית, לצד עבודות עכשוויות, ועבודות שנוצרו ממש בחודשי המשבר.

*************************************

"החממה לאמנות"

היום פורסם "קול קורא" לאומנים מאזור חיפה להגיש הצעות לפרויקט אומנותי, שיבוצע במסגרת הקהילה

פרויקט "החממה לאומנות" של מוזיאוני חיפה יוצא לדרך. זהו פרויקט קהילתי ראשון מסוגו שבו מוזמנים אומנים להגיש הצעות ליצירה בתוך ובשיתוף הקהילה בחיפה.

במסגרת הפרויקט פורסם היום "קול קורא" לאומנים להגיש הצעות בתחומי אומנות שונים ליצירה בקהילה שתמשך מספר חודשים. מדובר בתכנית רב תחומית לקידום אמני העיר חיפה בסביבת חייהם ולחינוך אומנותי רב תחומי בשכונות העיר. מטרת התוכנית העיקרית היא חיבורים חדשים בין אמנים ויוצרים לקהילה ובין הקהילה למוזיאוני העיר.

בתכנית מוזמנים לפעול אמנים בסביבת מגוריהם – שכנים, תושבי הבניין או השכונה, בקשרי גומלין שיניבו יצירות חדשות המבוססות על הדיאלוג הקהילתי.

ההצעות שיגישו האמנים צריכות להיות מבוססות על השתתפות מעגל אנושי רחב בתהליך היצירה, קשר לעיר חיפה וסביבתה, ודיאלוג בין האמן לציבור המקומי. ניתן להגיש הצעות בתחומי אמנות שונים ושילובים שלהם – אמנות חזותית, שירה, מוזיקה, תיאטרון, ועוד. את הפירוט ניתן לקרוא ב"קול קורא" שפורסם באתר מוזיאון חיפה.

 תכנית "חממת האמנים" של מוזיאוני חפה יצאה לדרך היום ובתוך כחודש ייבחרו האמנים המשתתפים על ידי ועדה ציבורית מטעם המוזיאונים בה ישתתפו: נעמה לזימי -  יו״ר דירקטוריון מוזיאוני חיפה, מירב סודאי - אמנית וציירת זוכת פרס אלימה ריטה לשנת 2020, אפרת פנר - אנתרופולוגית סביבתית, מנהלת החינוך, מוזיאוני חיפה, אפרת אבני מזא״ה - מפתחת תוכן ואוצרת, מנהלת מחלקת הדרכה, מוזיאוני חיפה, עוז זלוף - אוצר ויוצר בין תחומי, אוצר תוכנית החממה וממובילי תנועת "חארבות".

התכנית תצא לדרך במהלך חודש דצמבר ותימשך כחצי שנה עד להצגת התערוכות שתסיימנה את הפרויקט באמצע 2021.

האמנים שיבחרו לתכנית, שמונה במספר, יזכו לתכנית אישית מותאמת: ליווי אוצרותי והפקתי, מערך שיווקי ליצירתם, השתתפות בתכנית הכשרה ייחודית, מפגשי אימון עם מנטור משדה האמנות הישראלית , שכר אמן ותערוכה מסכמת. אוצר הפרויקט הוא עוז זלוף, שיחד עם צוותי מוזאוני חיפה יחברו לקהילות המקומיות וילוו את האמנים. 

התכנית תהיה חלק ממגוון פרויקטים חוץ-מוזיאליים שמתוכננים לשנה הקרובה לציון 70 שנה למוזיאון חיפה לאמנות.

אוצר התכנית עוז זלוף אמר: "בחממה, שזוהי התכנית הראשונה שלה, אנו רוצים ליצור שייכות ולטפח אמונה בחיוניות האמנות ליחסים של שכנות, של קהילה ושל קשר בתקופה מאתגרת שבה החוויה הקהילתית קובעת במידה רבה את איכות החיים של האדם. תקופת הקורונה נותנת משנה תוקף ליצירה מקומית שאינה מוגבלת בתנאי סגר, וחומריה הם חומרי המקום האנושיים, החומריים, הרעיוניים והצורניים. נתנסה בבחינה של ערכה של מרפסת, חצר, חדר מדרגות לצד ערכה המוכר של הגלריה או הבמה. היצירות שיווצרו בתכנית החממה יספרו את הסיפור החיפאי מגובה העיניים היומיומי, העירוני, שכונתי, פינתי, ויביאו אותו כנכס רוחני לתוך מוזיאוני חיפה".

 מנכ"ל מוזיאוני חיפה יותם יקיר אמר: "חיבור מוזיאוני חיפה לקהילה - הן קהילת האמנים והן הציבור בכלל, תהיה בשנים הקרובות יעד שאנחנו באמת מייחסים לו חשיבות. "חממת האמנים" שיוצאת היום לדרך היא פרויקט מרתק וכבר יש בי סקרנות עוצמה לראות איך יתפתח, במיוחד לאור השנה המיוחדת העומדת בפנינו - שנת ה 70 למוזיאון חיפה לאמנות".